Gdy chęć na słodkie bierze górę…

Podziel się

Każdy, a szczególnie każda z nas, ma czasem gigantyczną ochotę na słodkie. Nasze dzieci też, często niestety przyzwyczajone przez okropne przedszkolne zwyczaje, szukają czegoś „na deser”.

coconut-60395_1280

Oczywiście im czystsza i gęstsza odżywczo dieta, tym teoretycznie zachcianek powinno być mniej, jednak nie oszukujmy się. Osoby w okresie przejściowym między starym a nowym sposobem odżywiania, osoby po ED, ci mniej przekonani i ci narażeni na silne pokusy (jak dzieci), czasem pękają. I lepiej, żeby zaspokoiły chęć na słodkie w sposób zdrowy i bezcukrowy. Na przykład wykorzystując jeden z poniższych pomysłów, których motywem przewodnim będą banan i kokos…

1. Lody bananowe
Włóż pokrojonego banana na min. 2 godziny do zamrazarki. Wyjmij, zmiksuj, nałóż łyżką do lodów. Smacznego :)

2. Koktajl bananowo-gruszkowy
Pół banana i 2 małe lub jedną średnią gruszkę zmiksuj z cynamonem. Możesz wcześniej włożyć oba pokrojone owoce na 2 godziny do zamrażarki lub pomiksować nieco dłużej – wyjdzie puszysty shake lub lody, które da się nakładać łyżką do lodów – w zależności od stopnia zmrożenia. Można poeksperymentować również z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak zmielone goździki czy kardamon, lub zmieszać banana z innymi owocami, np. gotowanym słodkim jabłkiem, truskawkami czy mango.

3. Deser bananowo-kakaowy
Potrzebny będzie duży, dojrzały banan, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, surowe kakao i przyprawy. Banana miksujemy lub rozdrabniamy, mieszamy z wiórkami, cynamonem lub innymi przyprawami, możemy też z rodzynkami lub rozdrobnionymi orzechami czy migdałami. Gęstą część mleka kokosowego możemy ubić klasyczną ubijaczką do jajek (ja używam do tego blendera, nie cierpię trzepać ;)), będzie miało konsystencję śnieżki. Możemy je zmieszać z wiórkami i bananem lub położyć na wierzchu. Całość posypujemy surowym kakao. Odżywcze i słodkie :D Uwaga – jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym – zmień kakao na karob.

bananas-50406_1280

4. Ciasteczka bananowe
Najprostszy przepis ever ;) Zmieszaj dojrzałego banana z wiórkami kokosowymi lub mąką kokosową i odrobiną oleju kokosowego. Konsystencja i proporcje składników dowolne. Ulep małe ciasteczka, na środek możesz położyć np. rodzynkę. Piecz około 10-15 minut w temperaturze ok. 150 stopni. Smakują też na surowo ;) Jeśli nie jesteś na protokole autoimmunologicznym, możesz dodać 1-2 jajka, ubite lub nie, i usmażyć placuszki.

coco-319799_1280

5. Lody „pistacjowe” ;)
Zmiksuj dojrzałe awokado z dojrzałym, zmrożonym bananem. I już :) Mamy gotowe słodkie lody :) A gdzie ta pistacja? To moja fantazja ;) Ten koktajl przypomina w smaku lody pistacjowe, i mnie i mojemu synowi ;) Jeśli włożysz obranego i pokrojonego banana na 2 godziny do zamrażarki, otrzymasz shake lub lody.

6. Kokos jako miseczka
Bo estetyka jedzenia też jest ważna :) Truskawki zdecydowanie bardziej będą smakowały w oryginalnym „opakowaniu” :)

coconut-194547_1280

Agata Dąbrowska

Dietoterapeutka, autorka bloga Naczynia Połączone. Pracuje z podopiecznymi w oparciu o Evidence Based Medicine, skupiając się na pomocy osobom dotkniętym różnego rodzaju problemami jelitowymi, między innymi przerostem bakteryjnym w jelicie cienkim (SIBO), zespołem jelita drażliwego, dysbiozą, celiakią, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, mikroskopowymi zapaleniami jelit czy chorobą Leśniowskiego-Crohna.


Podziel się
Przeczytaj także
Rozmiar liter
Kontrast
naczyniapolaczone@wp.pl