Konfitura ze śliwek :)

Podziel się

Dzięki niedawnej inspiracji Emkreacji, przypomniałam sobie zupełnie zapomniany przepis… i tak pierwszy raz od dawna na naszym stole stanęła świeża konfitura ze śliwek :)

Konfitura ze śliwek

Niby konfitura ze śliwek

Sezon na śliwki jeszcze trwa :) – na straganach fioletowo, aż szkoda nie skorzystać, zwłaszcza, że łatwo o śliwki ekologiczne, z własnego lub babcinego ogródka :) To owoce bogate w wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas. Zawierają witaminy z grupy B oraz A, E. Szczególnie ciemne odmiany śliwek bogate są w polifenole, które podobnie jak witaminy A i E są silnymi przeciwutleniaczami. Z racji obecności tych witamin bardzo warto spożywać je na surowo. Ale ileż można ;) Ze śliwek można zrobić mnóstwo pysznych rzeczy, niekoniecznie mega kalorycznych i z dodatkiem cukru.

Przejdźmy do rzeczy. Mamy śliwki. Zjedliśmy na surowo ile się dało. Co z resztą? Należy je wypestkować i udusić. I cała filozofia :) Można je zostawić na noc w wolnowarze, można poddusić w garnku, najlepiej z grubym dnem, trzeba je też często mieszać – strasznie przywierają… Dusimy do czasu aż całość nabierze mocno fioletowego koloru i zgęstnieje. Tak powstaje tytułowa konfitura ze śliwek :)

Jak przyprawić? Jak jeść? Można na różne sposoby i w różnych konfiguracjach :) Podduszone śliwki można zmiksować (ale nie zmiksowane również są fantastyczne), dodać do nich cynamon, imbir, jabłko, gruszkę… Można dodać też kakao – wówczas otrzymamy swojego rodzaju „Śliwkę w czekoladzie” :) . Ale genialne są także same w sobie. Wykorzystać można tak samo, jak każdą inną konfiturę – na kanapkę, do ciasta, do herbaty, do kaszy jaglanej, do kompotu, do ciasteczek bananowych… możliwości jest naprawdę wiele :)

Smacznego :)

 

Naczynia Połączone
Agata Dąbrowska

Dietoterapeutka, autorka bloga Naczynia Połączone. Pracuje z podopiecznymi w oparciu o Evidence Based Medicine, skupiając się na pomocy osobom dotkniętym różnego rodzaju problemami jelitowymi, między innymi przerostem bakteryjnym w jelicie cienkim (SIBO), zespołem jelita drażliwego, dysbiozą, celiakią, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, mikroskopowymi zapaleniami jelit czy chorobą Leśniowskiego-Crohna.


Podziel się
Przeczytaj także
Rozmiar liter
Kontrast
naczyniapolaczone@wp.pl