SIBO Specific Diet – protokół dr Siebecker

Protokół dr Siebecker, jednej z największych specjalistek na świecie w dziedzinie SIBO, powstał w odpowiedzi na potrzeby pacjentów, cierpiących na tę dolegliwość. Oparty został na dietach SCD i FODMAP, a także na osobistych doświadczeniach badaczki w pracy z pacjentami.

Jak stosować dietę?
Rekomenduje się rozpoczęcie diety od etapu intro diety SCD lub diety GAPS, a następnie rozszerzyć go, wybierając produkty mało i średnio fermentujące, czyli o małej i średniej zawartości FODMAP (I i II kolumna), jednak równie dobrze etap intro można pominąć. Decyzję należy podjąć w oparciu o stan ogólny jelit, przewodu pokarmowego i całego organizmu oraz być może toczących się w nim procesów autoimmunologicznych. Czas trwania każdego z etapów należy ustalać indywidualnie i uzależniać od samopoczucia pacjenta, ale całość diety nie powinna trwać krócej niż 2 miesiące. Nie powinno się też bez uzasadnienia stosować jej zbyt długo.

Bez względu na to, czy zaczynasz od etapu intro, czy od bardziej rozbudowanej diety, w pierwszym etapie produkty obieraj, pozbawiaj ziaren, gotuj, miksuj. Nowe pokarmy wprowadzaj stopniowo, obserwując indywidualną reakcję na każdy z nich. Gdy okaże się, że któryś z nich szczególnie Ci szkodzi – przesuń go na koniec kolejki i za jakiś czas spróbuj znowu. Nietolerancje zmieniają się z czasem, więc produkty, na które obecnie reagujesz negatywnie, za jakiś czas mogą okazać się w porządku – próbuj. Według rekomendacji autorki dopiero po 1-3 miesiącach można wprowadzić korzeń selera, brukiew, warzywa kapustne, fasolę, nasiona, orzechy, mąki orzechowe, masła orzechowe, mleka roślinne, kawę, alkohol oraz surowe warzywa i owoce, jednak jednocześnie podkreśla ona, aby obserwować siebie i dopasowywać dietę do indywidualnych reakcji.

Ważne jest, aby pamiętać, że ta dieta (jak każda inna dieta) jest jedynie schematem! Konieczne jest, aby słuchać własnego ciała i modyfikować zawartość tabeli w zależności od potrzeb i reakcji własnego organizmu!

Jak korzystać z tabeli?
Pierwsze trzy kolumny poniższej tabeli zawierają produkty, które są dozwolone na diecie SCD, ale w różnym stopniu fermentują (mają różną zawartość FODMAP). W ostatniej kolumnie – produkty na niej zakazane (nie tylko z powodu wysokiego wskaźnika fermentacji).
1. Produkty z I kolumny (Pokarmy mało fermentujące) możesz dowolnie łączyć i spożywać bez ograniczeń (chyba, że ilość została określona, wówczas ogranicz się do podanej ilości).
2. Produkty z II kolumny (Pokarmy średnio fermentujące) – do jednego posiłku, składającego się z produktów z I kolumny, możesz włączyć jeden wybrany produkt z kolumny II w podanej ilości.
3. Produkty z III kolumny (Pokarmy mocno fermentujące) możesz jeść okazjonalnie, najlepiej nie mieszając w jednym posiłku z grupą 2.
4. Produkty z IV kolumny (Pokarmy zakazane) to grupa pokarmów zakazana na SCD,

Niestety nie wszystkie produkty mają podaną ilość. W pierwszej kolumnie oznacza to „jedz do woli”, jednak w pozostałych należy przyjąć, że jest to „brak danych” i spożywać takie produkty na początku w małych ilościach i obserwować swoją indywidualną reakcję.

Odstępy między posiłkami powinny wynosić przynajmniej 3-4 godziny. Rozpiska zawiera porcje dla osób dorosłych. Jeśli leczysz dziecko – zmniejsz porcje.

Tabela nie zawiera żadnych zbóż, traw, pseudozbóż (kasz, mąk, ziaren), ponieważ jest to dieta oparta o dietę SCD (Specific Carbohydrate Diet), w której wykluczony jest ten typ węglowodanów. 

Legenda:
* – unikaj, jeśli cierpisz na nietolerancję fruktozy
** Po 1-3 miesiącach można wprowadzić korzeń selera, brukiew, warzywa kapustne, fasolę, nasiona, orzechy, mąki orzechowe, masła orzechowe, a roślinne, kawę, alkohol, surowe warzywa i owoce.
szkl – szklanka (amerykańskie cup, czyli 240 ml)

Jeżeli myślisz o stosowaniu tej diety, może pomóc Ci w tym niniejsza aplikacja.

WARZYWA

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Bakłażan

Awokado

Bambus

Bok choy**
(1 szkl /85 g)

Bok choy**
(1,5 szkl / 127 g)

Botwinka

Brokuł**
(1/2 szkl / 50 g)

Brokuł**
(1 szkl)

Brukiew**

Bataty

Brukselka**
(2 szt)

Brukselka**
(6 szt / 114 g)

Burak czerwony
(2 plastry)

Burak czerwony
(4 plastry)

Cebula

Cukinia
(3/4 szkl)

Cukinia
(więcej niż 3/4 szkl)

Cykoria

Czosnek

Dynia piżmowa
(1/4 szkl / 30 g)

Dynia piżmowa
(1/2 szkl / 60 g)

Dynia Kabocha
(3/4 szkl)

Endywia

Fasolka szparagowa
(10 szt / 70 g)

Groch

Groszek cukrowy
(5 strączków)

Groszek cukrowy
(6-9 strączków)

Groszek cukrowy
(10 strączków)

Grzyby

Jarmuż**

Kalafior**

Kapusta**
(1 szkl /98 g)

Kapusta**
(więcej niż
1 szkl /98 g)

Kapusta** pastewna

Kapusta włoska**
(1/2 szkl)

Kapusta włoska**
(3/4 szkl)

Kapusta włoska**
(1 szkl)

Karczoch *
(1/8 szkl)

Karczoch*
(1/4 szkl)

Karczoch*
(powyżej 1/4 szkl)

Kasztany wodne

Kiełki fasoli

Koper włoski – bulwa
(1/2 szkl)

Koper włoski
bulwa
(3/4 szkl)

Koper włoski
bulwa
(więcej niż 1 szkl)

Koper włoski liście
(1 szkl)

Koper włoski
liście
(2-3 szkl)

Koper włoski
liście
(więcej niż 3 szkl)

Marchew

Mąka arrutowa

Mąka ryżowa

Ogórek

Okra

Oliwki

Papryka

Papryka chili
(11 cm/28 g)

Papryka chili
(40 g)

Papryka słodka

Pasternak

Pochrzyn

Pomidory

Pomidory suszone
(2 szt/15 g)

Por
(1/2 szt / 42 g)

Por
(1 szt / 84 g)

Radicchio
(12 liści)

Rzepa

Rukola

Rzodkiew**

Sałata

Skrobia kukurydziana

Skrobia ziemniaczana

Sok/sos pomidorowy

Szalotka

Szczypiorek

Szparagi
(1 szt)

Szparagi
(2-4 szt)

Szpinak
(150 g/15 liści)

Szpinak
(więcej niż
150 g/15 liści)

Seler korzeniowy**

Seler naciowy

Tapioka

Topinambur

Warzywa puszkowane

Wodorosty

Ziemniaki
(wszystkie rodzaje)

Zielona cebulka
(biała część)

Zielony groszek
(1/8 szkl)

Zielony groszek
(1/3 szkl)

Zielony groszek
(1/2 szkl / 72 g)

 

OWOCE

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Ananas

Ananas suszony
(1 plaster)

Arbuz

Banany świeże
i suszone

Brzoskwinia

Cytryna

Daktyle suszone

Domowy dżem lub galaretka (bez cukru i pektyn)

Dżem lub galaretka ze sklepu

Figi suszone

Granat
(1/2 szt /38 g)

Granat
(3/4 szt / 57 g)

Granat
(1 szt /76 g)

Granat ziarna
(1/4 szkl)

Granat ziarna
(1/4-1/2 szkl)

Granat ziarna
(1/2 szkl)

Grejpfrut
(1/2 szt /104 g)

Grejpfrut
(1 szt /207 g)

Gruszka

Jabłko

Jagody
(80 szt /100 g)

Jagody
(powyżej 80 szt / 100 g)

Jeżynomaliny

Jeżyny

Kaki

Karambola

Kiwi

Limonka

Liczi
(5 szt)

Maliny
(10 szt /19 g)

Maliny
(10-50 szt)

Maliny
(więcej niż 50 szt)

Mango*

Marakuja
(100 g)

Marakuja
(powyżej 100 g)

Melon
(1/2 szkl /100 g)

Melon
(powyżej 1/2 szkl /100g)

Morela

Nektarynki

Opuncja

Owoce puszkowane w soku owocowym

Papaja

Papaya suszona

Pitaja

Platan

Pomarańcze

Porzeczki suszone
(1 łyżka)

Rabarbar

Rambutan
(2 szt /31 g)

Rambutan
(4 szt/62 g)

Rodzynki

Śliwka

Śliwka suszona

Tamarillo*

Tangerynka

Truskawki

Wiśnie
(1-2 sztuki)

Wiśnie
(3 szt)

Wiśnie
(4-6 szt)

Winogrona

Żurawina
(1 łyżka)

Żurawina
(2 łyżki)

 

ORZECHY I PESTKI**

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Chia

Kasztany**
(pełna garść)

Laskowe**
(10 szt / 15 g)

Laskowe**
(20 szt / 30 g)

Laskowe**
(80 szt / 100 g)

Macadamia**
(20 szt / 40 g)

Mąka kokosowa**
(1/4 szkl)

Mąka migdałowa**
(2 łyżki)

Mąka migdałowa**
(4 łyżki)

Mąki z pestek

Migdały**
(10 szt)

Migdały**
(20 szt)

Mleko kokosowe**
(1/4 szkl)

Mleko kokosowe z zagęszczaczami
(guma guar/caragen)

Nerkowce**

Pecany**
(10 szt / 22 g)

Pecany**
(40 szt / 100 g)

Pestki dyni**
(2 łyżki / 23 g)

Pestki dyni**
(9 łyżek / 100 g)

Pestki słonecznika**
(2 łyżki / 12 g)

Pestki słonecznika**
(16 łyżek/100 g)

Piniowe**
(1 łyżka / 14 g)

Piniowe**
(8 łyżek / 100 g)

Pistacje**

Sezam**
(1 łyżka / 11 g)

Sezam**
(9 łyżek / 100 g)

Siemię lniane**
(1 łyżka)

Włoskie**
(10 szt / 30 g)

Włoskie**
(30-100 g)

Wiórki kokosowe**
(1/4 szkl)

Ziemne**
(32 szt)

 

MIĘSO I RYBY

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Bekon

Drób

Domowy rosół na mięsie lub szpiku

Domowy rosół na kościach

Dziczyzna

Jajka

Jagnięcina

Podroby

Przetworzone wędliny

Ryby

Wieprzowina

Wołowina

 

NABIAŁ

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Domowy jogurt

Domowa śmietana

Feta

Jogurt

Jogurt bez laktozy

Kefir

Masło

Masło klarowane

Mleko bez laktozy

Mleko

Mozarella

Rocitta

Serek wiejski

Sery długo dojrzewające

Sery krótko dojrzewające

Śmietana

 

TŁUSZCZE

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Masło

Łoje

Olej kokosowy

Olej lniany

Olej MCT

Olej macadamia

Olej palmowy

Olej słonecznikowy

Olej rybi

Olej rzepakowy

Olej sezamowy

Olej sojowy

Olej z konopii

Olej z ogórecznika

Olej z pestek dyni

Olej z pestek winogron

Olej z wątroby dorsza

Oliwa z oliwek

Smalec gęsi

Smalec wieprzowy

Tłuszcz z boczku

 

STRĄCZKI

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Ciecierzyca

Fasola Borlotti**

Fasola czerwona**

Fasola lima**
(1/4 szkl)

Fasola lima
(1/4 szkl)

Fasola lima**
(1/2 szkl)

Fasola pinto

Groch łuskany

Soczewica brązowa
(1/2 szkl)

Soczewica czerwona
(1/4 szkl)

Soczewica czerwona
(1/2 szkl)

Soczewica zielona
(1/4 szkl)

Soczewica zielona
(1/2 szkl)

Soja

 

NAPOJE

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Alkohol: wino wytawne i półwytrawne
(Kobiety: 120 ml 3-5 razy na tydz; Mężczyźni: 265 ml 3-5 razy ba tydz)**

Alkohole: budbon, gin, whisky, wódka,
(Kobiety: 30 ml 3-5 razy na tydz; Mężczyźni: 75 ml 3-5 razy ba tydz)**

Alkohole: brandy, piwo, cydr, likiery, rum, sherry, tequilla, wino słodkie i półsłodkie, musujące

Herbata czarna słaba

Herbata zielona
(do 2 szkl dziennie)

Hibiskus

Kawa słaba**
(1 filiżanka)

Mięta

Napoje gazowane słodzone

Pau d’arco

Rooibos

Rumianek

Sok pomarańczowy świeży
(1/2 szkl / 125 ml)

Sok pomarańczowy
świeży
(1 szkl / 250 ml)

Sok z owoców nisko fermentujących
(1/3 szkl / 100 ml)

Soki z owoców wysoko fermentujących

Sok z żurawiny

 

Woda gazowana

Yerba mate

 

SŁODZIKI

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Dekstroza
(symboliczne ilośco)

Cukier kokosowy

Cukier trzcinowy

Erytrytol

Fruktoza

Glukoza
(syboliczne ilości)

Ksylitol

Laktitol

Maltitol

Mannitol

Melasa

Miód akacjowy*
(1 łyżka)

Miód gryczany*
(1 łyżka)

Miód wielokwiatowy*
(1 łyżka)

Stewia w liściach
(symboloiczne ilości)

Sacharoza

Słód jęczmienny

Sorbitol

Syrop glukozowo-fruktozowy

Sukraloza

Syrop klonowy

Syrop z agawy

 

DODATKI

Pokarmy mało fermentujące

Pokarmy średnio fermentujące

Pokarmy mocno fermentujące

Pokarmy zakazane

Cebula

Czosnek

Czekolada

Imbit

Kakao

Kiszonki

Majonez domowy

Marynaty

Musztarda bez czosnku

Ocet balsamiczny

Ocet jabłkowy

Ocet winny

Przyprawy – wszystkie poza zawierającymi czosnek i cebulę

Sos sojowy

Sztuczne dodatki do żywności

Sosy sklepowe

Wasabi

Zagęszczacze

naczyniapolaczone@wp.pl

Warning: Attempt to read property "term_id" on bool in /home/platne/serwer134972/public_html/naczyniapolaczone.pl/wp-content/plugins/responsive-menu/v4.0.0/inc/classes/class-rmp-menu.php on line 440