Tęsknota za formą, czyli domowy serek truskawkowy :)

Podziel się

Wiadomo, że najlepiej by było, gdybyśmy nie mieli zachcianek na słodkie, nie tęsknili za chlebem, nabiałem, czy innymi produktami odstawionymi z musu lub z własnej woli. I jest sporo osób, którym to się udaje bez szukania zamienników, jednak trudno jest przestawić się na taki system podatnemu na wpływy rówieśników przedszkolakowi…

Odkąd mój syn przestał jeść nabiał, to to, za czym najbardziej tęskni, to różnej maści serwowane w przedszkolu serki, które inni jedzą, a on nie może… Potrzeba matką wynalazku. Postanowiłam, że muszę mu jakoś ulżyć w tym żalu i wymyśliłam domowy całkowicie beznabiałowy, bezcukrowy, bezkonserwantowy „Danio”, który smakuje wyśmienicie, a schłodzony ma konsystencję serka!

Zrobiłam to w bardzo prosty sposób :) Zmiksowałam truskawki i dojrzałego banana z dużą ilością mleka kokosowego. Najlepiej użyć do tego tej gęstej części, wówczas serek będzie miał bardziej „serkową” konsystencję. Ja dziś użyłam mleczka Real Thai, jest bardziej płynne, więc i serek wyszedł nieco luźniejszy. Wlałam wszystko do plastikowego pudełeczka po serku i schłodziłam :) Smacznego :)

 

Przeczytaj także

Podziel się
Rozmiar liter
Kontrast
naczyniapolaczone@wp.pl