Chleb gryczany
Dieta bezglutenowa, dieta low FODMAP i miłość do kanapek… czasem zwyczajnie brakuje chleba, a niestety w sklepach o tzw. „czysty” chleb bez cudacznych domieszek jest niezwykle trudno… Dlatego też warto pomyśleć o chlebie własnego wyrobu… i tu najczęściej robi się gigantyczny problem… a to nie ma czasu, a to nie ma umiejętności, a to nie ma maszyny do chleba, a to opadł, a to alergie na dodatkowe składniki, a to wzdęcia wykluczające składniki pozostałe… Ale istnieje jeden wspaniały chleb. Chleb z samej gryki :) Nie ma opcji, żeby się nie udał!
SKŁADNIKI:
Kasza gryczana niepalona – pół kg na bochenek
Sól – 3 łyżeczki
Woda – wyjściowo około 700-750 ml
Sól – 3 łyżeczki
Woda – wyjściowo około 700-750 ml
Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą tylko tyle by pokryła grykę. Odstaw na 10-12 godzin. Następnie zmieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę (ziarna powinny być pod jej minimalną warstwą). Odstaw na kolejne 12 godzin.
Kolejny etap to zmiksowanie kaszy (nie odlewaj wody!) Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w zimnym piekarniku na całą noc, aby ciasto wyrosło. Nie wyjmuj chleba i nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut.