[Recenzja] „STOP zespołowi jelita drażliwego. Dieta FODMAP”
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką książki „STOP zespołowi jelita drażliwego. Dieta FODMAP. Łatwy program dla osób z IBS i refluksem żołądkowo-przełykowym” M. Tunitsky i G. Gardner, wydanej przez Wydawnictwo REBIS.
Główna autorka, Mollie Tunitsky, pacjentka cierpiąca na zespół jelita drażliwego, stworzyła tę pozycję we współpracy z Gabrielą Gardner, dietetykiem. Książka składa się z kilku części. Pierwsza z nich to wprowadzenie do diety oraz opis jej skuteczności. Stanowi niezbędny wstęp, dzięki któremu każdy z tych użytkowników, dla których dieta Low FODMAP to zupełna nowość, będzie mógł odnaleźć się w jej zasadach i celach. Kolejną częścią jest „5 łatwych kroków”. Zawiera podpowiedzi, jak w prosty sposób można dostosować listę zakupów, posiłków oraz swoje przyzwyczajenia do nowego sposobu odżywiania.
Główna część to 75 pogrupowanych tematycznie przepisów. Są naprawdę łatwe i brzmią bardzo zachęcająco. Składają się w większości z dostępnych na naszym rynku składników (choć owszem, zdarzają się „kwiatki”, warto jednak pamiętać, że autorkami są Amerykanki, a nie Polki :) ). Każdy znajdzie coś dla siebie – i mięsożercy, i wegetarianie/weganie, i bezglutenowcy, i miłośnicy deserów… i ci, którzy „gotować to tak może niekoniecznie” :) Całość wieńczy stworzony pod kontrolą specjalisty przykładowy jadłospis na 7 dni oraz opis jednego ze sposobów reintrodukcji pokarmów bogatych w FODMAP.
Książka stanowi komplementarny przewodnik dla osób chcących zapoznać się z tematem diety low FODMAP i zacząć ją stosować. Wydana na pięknym (pachnącym!!!) papierze, przejrzysta, zachęcająca do korzystania. Pomimo, że sama nie jestem na diecie Low FODMAP, z całą pewnością będę korzystać z przepisów w niej zawartych. Jednym zdaniem: Jestem zdecydowanie na tak! :)