SIBO Specific Diet – protokół dr Siebecker
Protokół dr Siebecker, jednej z największych specjalistek na świecie w dziedzinie SIBO, powstał w odpowiedzi na potrzeby pacjentów, cierpiących na tę dolegliwość. Oparty został na dietach SCD i FODMAP, a także na osobistych doświadczeniach badaczki w pracy z pacjentami.
Jak stosować dietę?
Rekomenduje się rozpoczęcie diety od etapu intro diety SCD lub diety GAPS, a następnie rozszerzyć go, wybierając produkty mało i średnio fermentujące, czyli o małej i średniej zawartości FODMAP (I i II kolumna), jednak równie dobrze etap intro można pominąć. Decyzję należy podjąć w oparciu o stan ogólny jelit, przewodu pokarmowego i całego organizmu oraz być może toczących się w nim procesów autoimmunologicznych. Czas trwania każdego z etapów należy ustalać indywidualnie i uzależniać od samopoczucia pacjenta, ale całość diety nie powinna trwać krócej niż 2 miesiące. Nie powinno się też bez uzasadnienia stosować jej zbyt długo.
Bez względu na to, czy zaczynasz od etapu intro, czy od bardziej rozbudowanej diety, w pierwszym etapie produkty obieraj, pozbawiaj ziaren, gotuj, miksuj. Nowe pokarmy wprowadzaj stopniowo, obserwując indywidualną reakcję na każdy z nich. Gdy okaże się, że któryś z nich szczególnie Ci szkodzi – przesuń go na koniec kolejki i za jakiś czas spróbuj znowu. Nietolerancje zmieniają się z czasem, więc produkty, na które obecnie reagujesz negatywnie, za jakiś czas mogą okazać się w porządku – próbuj. Według rekomendacji autorki dopiero po 1-3 miesiącach można wprowadzić korzeń selera, brukiew, warzywa kapustne, fasolę, nasiona, orzechy, mąki orzechowe, masła orzechowe, mleka roślinne, kawę, alkohol oraz surowe warzywa i owoce, jednak jednocześnie podkreśla ona, aby obserwować siebie i dopasowywać dietę do indywidualnych reakcji.
Ważne jest, aby pamiętać, że ta dieta (jak każda inna dieta) jest jedynie schematem! Konieczne jest, aby słuchać własnego ciała i modyfikować zawartość tabeli w zależności od potrzeb i reakcji własnego organizmu!
Jak korzystać z tabeli?
Pierwsze trzy kolumny poniższej tabeli zawierają produkty, które są dozwolone na diecie SCD, ale w różnym stopniu fermentują (mają różną zawartość FODMAP). W ostatniej kolumnie – produkty na niej zakazane (nie tylko z powodu wysokiego wskaźnika fermentacji).
1. Produkty z I kolumny (Pokarmy mało fermentujące) możesz dowolnie łączyć i spożywać bez ograniczeń (chyba, że ilość została określona, wówczas ogranicz się do podanej ilości).
2. Produkty z II kolumny (Pokarmy średnio fermentujące) – do jednego posiłku, składającego się z produktów z I kolumny, możesz włączyć jeden wybrany produkt z kolumny II w podanej ilości.
3. Produkty z III kolumny (Pokarmy mocno fermentujące) możesz jeść okazjonalnie, najlepiej nie mieszając w jednym posiłku z grupą 2.
4. Produkty z IV kolumny (Pokarmy zakazane) to grupa pokarmów zakazana na SCD,
Niestety nie wszystkie produkty mają podaną ilość. W pierwszej kolumnie oznacza to „jedz do woli”, jednak w pozostałych należy przyjąć, że jest to „brak danych” i spożywać takie produkty na początku w małych ilościach i obserwować swoją indywidualną reakcję.
Odstępy między posiłkami powinny wynosić przynajmniej 3-4 godziny. Rozpiska zawiera porcje dla osób dorosłych. Jeśli leczysz dziecko – zmniejsz porcje.
Tabela nie zawiera żadnych zbóż, traw, pseudozbóż (kasz, mąk, ziaren), ponieważ jest to dieta oparta o dietę SCD (Specific Carbohydrate Diet), w której wykluczony jest ten typ węglowodanów.
Legenda:
* – unikaj, jeśli cierpisz na nietolerancję fruktozy
** Po 1-3 miesiącach można wprowadzić korzeń selera, brukiew, warzywa kapustne, fasolę, nasiona, orzechy, mąki orzechowe, masła orzechowe, a roślinne, kawę, alkohol, surowe warzywa i owoce.
szkl – szklanka (amerykańskie cup, czyli 240 ml)
Jeżeli myślisz o stosowaniu tej diety, może pomóc Ci w tym niniejsza aplikacja.
WARZYWA |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
Bakłażan |
– |
– |
– |
– |
– |
Awokado |
– |
Bambus |
– |
– |
– |
Bok choy** |
– |
Bok choy** |
– |
Botwinka |
– |
– |
– |
Brokuł** |
– |
Brokuł** |
– |
Brukiew** |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Bataty |
Brukselka** |
– |
Brukselka** |
– |
Burak czerwony |
– |
Burak czerwony |
– |
– |
– |
Cebula |
– |
Cukinia |
– |
Cukinia |
– |
Cykoria |
– |
– |
– |
– |
– |
Czosnek |
– |
Dynia piżmowa |
Dynia piżmowa |
– |
– |
Dynia Kabocha |
– |
– |
– |
Endywia |
– |
– |
– |
Fasolka szparagowa |
– |
– |
– |
– |
– |
Groch |
– |
Groszek cukrowy |
Groszek cukrowy |
Groszek cukrowy |
– |
– |
– |
Grzyby |
– |
Jarmuż** |
– |
– |
– |
– |
– |
Kalafior** |
– |
Kapusta** |
Kapusta** |
– |
– |
Kapusta** pastewna |
– |
– |
– |
Kapusta włoska** |
Kapusta włoska** |
Kapusta włoska** |
– |
Karczoch * |
Karczoch* |
Karczoch* |
– |
– |
– |
– |
Kasztany wodne |
– |
– |
– |
Kiełki fasoli |
Koper włoski – bulwa |
Koper włoski |
Koper włoski |
– |
Koper włoski liście |
Koper włoski |
Koper włoski |
– |
Marchew |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Mąka arrutowa |
– |
– |
– |
Mąka ryżowa |
Ogórek |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Okra |
Oliwki |
– |
– |
– |
Papryka |
– |
– |
– |
Papryka chili |
Papryka chili |
– |
– |
Papryka słodka |
– |
– |
– |
– |
Pasternak |
– |
– |
– |
– |
– |
Pochrzyn |
Pomidory |
– |
– |
– |
– |
Pomidory suszone |
– |
– |
– |
Por |
Por |
– |
Radicchio |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Rzepa |
Rukola |
– |
– |
– |
Rzodkiew** |
– |
– |
– |
Sałata |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Skrobia kukurydziana |
– |
– |
– |
Skrobia ziemniaczana |
– |
Sok/sos pomidorowy |
– |
– |
– |
– |
Szalotka |
– |
Szczypiorek |
– |
– |
– |
– |
Szparagi |
Szparagi |
– |
Szpinak |
Szpinak |
– |
– |
Seler korzeniowy** |
– |
– |
– |
– |
– |
Seler naciowy |
– |
– |
– |
– |
Tapioka |
– |
– |
Topinambur |
– |
– |
– |
– |
Warzywa puszkowane |
– |
– |
– |
Wodorosty |
– |
– |
– |
Ziemniaki |
– |
– |
Zielona cebulka |
– |
Zielony groszek |
Zielony groszek |
Zielony groszek |
– |
OWOCE |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
Ananas |
– |
– |
– |
– |
Ananas suszony |
– |
– |
– |
– |
Arbuz |
– |
Banany świeże |
– |
– |
– |
– |
– |
Brzoskwinia |
– |
Cytryna |
– |
– |
– |
– |
– |
Daktyle suszone |
– |
Domowy dżem lub galaretka (bez cukru i pektyn) |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Dżem lub galaretka ze sklepu |
– |
– |
Figi suszone |
– |
Granat |
Granat |
Granat |
– |
Granat ziarna |
Granat ziarna |
Granat ziarna |
– |
– |
Grejpfrut |
Grejpfrut |
– |
– |
– |
Gruszka |
– |
– |
– |
Jabłko |
– |
Jagody |
– |
Jagody |
– |
Jeżynomaliny |
– |
– |
– |
– |
– |
Jeżyny |
– |
– |
– |
Kaki |
– |
Karambola |
– |
– |
– |
Kiwi |
– |
– |
– |
Limonka |
– |
– |
– |
– |
Liczi |
– |
– |
Maliny |
Maliny |
Maliny |
– |
– |
– |
Mango* |
– |
Marakuja |
Marakuja |
– |
– |
Melon |
Melon |
– |
– |
– |
– |
Morela |
– |
– |
– |
Nektarynki |
– |
Opuncja |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Owoce puszkowane w soku owocowym |
Papaja |
– |
– |
– |
– |
– |
Papaya suszona |
– |
Pitaja |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Platan |
Pomarańcze |
– |
– |
– |
Porzeczki suszone |
– |
– |
– |
Rabarbar |
– |
– |
– |
Rambutan |
Rambutan |
– |
– |
– |
– |
Rodzynki |
– |
– |
– |
Śliwka |
– |
– |
– |
Śliwka suszona |
– |
– |
– |
Tamarillo* |
– |
Tangerynka |
– |
– |
– |
Truskawki |
– |
– |
– |
Wiśnie |
Wiśnie |
Wiśnie |
– |
Winogrona |
– |
– |
– |
– |
Żurawina |
Żurawina |
– |
ORZECHY I PESTKI** |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
– |
– |
– |
Chia |
– |
Kasztany** |
– |
– |
Laskowe** |
Laskowe** |
Laskowe** |
– |
Macadamia** |
– |
– |
– |
Mąka kokosowa** |
– |
– |
– |
Mąka migdałowa** |
– |
Mąka migdałowa** |
– |
– |
– |
– |
Mąki z pestek |
Migdały** |
– |
Migdały** |
– |
Mleko kokosowe** |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Mleko kokosowe z zagęszczaczami |
– |
– |
Nerkowce** |
– |
Pecany** |
Pecany** |
– |
– |
Pestki dyni** |
– |
Pestki dyni** |
– |
Pestki słonecznika** |
– |
Pestki słonecznika** |
– |
Piniowe** |
– |
Piniowe** |
– |
– |
– |
Pistacje** |
– |
Sezam** |
– |
Sezam** |
– |
– |
Siemię lniane** |
– |
– |
Włoskie** |
Włoskie** |
– |
– |
Wiórki kokosowe** |
– |
– |
– |
Ziemne** |
– |
– |
– |
MIĘSO I RYBY |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
Bekon |
– |
– |
– |
Drób |
– |
– |
– |
Domowy rosół na mięsie lub szpiku |
– |
– |
– |
– |
– |
Domowy rosół na kościach |
– |
Dziczyzna |
– |
– |
– |
Jajka |
– |
– |
– |
Jagnięcina |
– |
– |
– |
Podroby |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Przetworzone wędliny |
Ryby |
– |
– |
– |
Wieprzowina |
– |
– |
– |
Wołowina |
– |
– |
– |
NABIAŁ |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
Domowy jogurt |
– |
– |
– |
Domowa śmietana |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Feta |
– |
– |
– |
Jogurt |
– |
– |
Jogurt bez laktozy |
– |
– |
– |
– |
Kefir |
Masło |
– |
– |
– |
Masło klarowane |
– |
– |
– |
– |
Mleko bez laktozy |
– |
– |
– |
– |
– |
Mleko |
– |
– |
– |
Mozarella |
– |
– |
– |
Rocitta |
– |
– |
– |
Serek wiejski |
Sery długo dojrzewające |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Sery krótko dojrzewające |
– |
– |
– |
Śmietana |
TŁUSZCZE |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
Masło |
– |
– |
– |
Łoje |
– |
– |
– |
Olej kokosowy |
– |
– |
– |
Olej lniany |
– |
– |
– |
Olej MCT |
– |
– |
– |
Olej macadamia |
– |
– |
– |
Olej palmowy |
– |
– |
– |
Olej słonecznikowy |
– |
– |
– |
Olej rybi |
– |
– |
– |
Olej rzepakowy |
– |
– |
– |
Olej sezamowy |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Olej sojowy |
Olej z konopii |
– |
– |
– |
Olej z ogórecznika |
– |
– |
– |
Olej z pestek dyni |
– |
– |
– |
Olej z pestek winogron |
– |
– |
– |
Olej z wątroby dorsza |
– |
– |
– |
Oliwa z oliwek |
– |
– |
– |
Smalec gęsi |
– |
– |
– |
Smalec wieprzowy |
– |
– |
– |
Tłuszcz z boczku |
– |
– |
– |
STRĄCZKI |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
– |
– |
– |
Ciecierzyca |
– |
– |
Fasola Borlotti** |
– |
– |
– |
Fasola czerwona** |
– |
Fasola lima** |
Fasola lima |
Fasola lima** |
– |
– |
– |
– |
Fasola pinto |
– |
– |
Groch łuskany |
– |
Soczewica brązowa |
– |
– |
– |
Soczewica czerwona |
Soczewica czerwona |
– |
– |
Soczewica zielona |
Soczewica zielona |
– |
– |
– |
– |
– |
Soja |
NAPOJE |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
Alkohol: wino wytawne i półwytrawne |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Alkohole: budbon, gin, whisky, wódka, |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Alkohole: brandy, piwo, cydr, likiery, rum, sherry, tequilla, wino słodkie i półsłodkie, musujące |
Herbata czarna słaba |
– |
– |
– |
– |
Herbata zielona |
– |
– |
Hibiskus |
– |
– |
– |
Kawa słaba** |
– |
– |
– |
Mięta |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Napoje gazowane słodzone |
– |
– |
– |
Pau d’arco |
Rooibos |
– |
– |
– |
Rumianek |
– |
– |
– |
Sok pomarańczowy świeży |
– |
Sok pomarańczowy |
– |
Sok z owoców nisko fermentujących |
– |
– |
– |
– |
– |
Soki z owoców wysoko fermentujących |
– |
Sok z żurawiny |
– |
– |
– |
Woda gazowana |
– |
– |
|
Yerba mate |
– |
– |
– |
SŁODZIKI |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
Dekstroza |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Cukier kokosowy |
– |
– |
– |
Cukier trzcinowy |
– |
– |
– |
Erytrytol |
– |
– |
– |
Fruktoza |
Glukoza |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Ksylitol |
– |
– |
– |
Laktitol |
– |
– |
– |
Maltitol |
– |
– |
– |
Mannitol |
– |
– |
– |
Melasa |
– |
– |
Miód akacjowy* |
– |
– |
Miód gryczany* |
– |
– |
– |
Miód wielokwiatowy* |
– |
– |
Stewia w liściach |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Sacharoza |
– |
– |
– |
Słód jęczmienny |
– |
– |
– |
Sorbitol |
– |
– |
– |
Syrop glukozowo-fruktozowy |
– |
– |
– |
Sukraloza |
– |
– |
– |
Syrop klonowy |
– |
– |
– |
Syrop z agawy |
DODATKI |
|||
Pokarmy mało fermentujące |
Pokarmy średnio fermentujące |
Pokarmy mocno fermentujące |
Pokarmy zakazane |
– |
– |
– |
Cebula |
– |
– |
– |
Czosnek |
– |
– |
– |
Czekolada |
Imbit |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Kakao |
Kiszonki |
– |
– |
– |
Majonez domowy |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Marynaty |
Musztarda bez czosnku |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Ocet balsamiczny |
Ocet jabłkowy |
– |
– |
– |
Ocet winny |
– |
– |
– |
Przyprawy – wszystkie poza zawierającymi czosnek i cebulę |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Sos sojowy |
– |
– |
– |
Sztuczne dodatki do żywności |
– |
– |
– |
Sosy sklepowe |
Wasabi |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Zagęszczacze |