Tęsknota za formą, czyli domowy serek truskawkowy :)

Podziel się
Wiadomo, że najlepiej by było, gdybyśmy nie mieli zachcianek na słodkie, nie tęsknili za chlebem, nabiałem, czy innymi produktami odstawionymi z musu lub z własnej woli. I jest sporo osób, którym to się udaje bez szukania zamienników, jednak trudno jest przestawić się na taki system podatnemu na wpływy rówieśników przedszkolakowi…

Odkąd mój syn przestał jeść nabiał, to to, za czym najbardziej tęskni, to różnej maści serwowane w przedszkolu serki, które inni jedzą, a on nie może… Potrzeba matką wynalazku. Postanowiłam, że muszę mu jakoś ulżyć w tym żalu i wymyśliłam domowy całkowicie beznabiałowy, bezcukrowy, bezkonserwantowy „Danio”, który smakuje wyśmienicie, a schłodzony ma konsystencję serka!

Zrobiłam to w bardzo prosty sposób :) Zmiksowałam truskawki i dojrzałego banana z dużą ilością mleka kokosowego. Najlepiej użyć do tego tej gęstej części, wówczas serek będzie miał bardziej „serkową” konsystencję. Ja dziś użyłam mleczka Real Thai, jest bardziej płynne, więc i serek wyszedł nieco luźniejszy. Wlałam wszystko do plastikowego pudełeczka po serku i schłodziłam :) Smacznego :)

 

Agata Dąbrowska

Jestem psychodietoterapeutką, promotorką zdrowia, autorką bloga Naczynia Połączone. Specjalizuję się w pomocy osobom cierpiącym na problemy z układem pokarmowym, w tym SIBO i zespół jelita nadwrażliwego. Łączę w swojej pracy elementy dietoterapii, naturoterapii oraz pracy z ciałem i psychiką. Uczę jak w sposób mądry i kompleksowy wykorzystywać sygnały, które wysyła nam ciało i umysł oraz jak traktować siebie i swój organizm z szacunkiem i uważnością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

naczyniapolaczone@wp.pl